Letak(Opri v brskalniku)

Letak:Download

OBISK VELENJA BO ZANIMIV ZA VSE GENERACIJE

Jezerski škratje in Pika Nogavička poskrbijo, da v Velenju uživajo tudi otroci in mladi. Jamski škrat Bergmandlc vas bo popeljal na obisk k rudarjem v Muzej premogovništva Slovenije. Največji Titov spomenik na svetu vas bo spomnil na pretekle čase, festivali in športni tereni pa vas bodo napolnili s pozitivno energijo!


ŠPORTAJTE IN SE ZABAVAJTE V MESTU, KJER SE VEDNO KAJ ZANIMIVEGA
DOGAJA …

VELENJSKO JEZERO ponuja veliko priložnosti za vodne športe in za uživanje na
novi mestni plaži.
MESTO ŠPORTA – veliko priložnosti za letne, zimske, dvoranske in tudi adrenalinske
športe.
http://www.adventurerace.si/www/ars/index.php/en/
Vsi, ki bodo v Hostlu Velenje bivali vsaj dve noči, lahko brezplačno uporabljajo igrišča
za odbojko in tenis na mivki ter malo nogometno igrišče (na travi) v bližini hostla.
http://www.youth-hostel.si/hostels.asp http://www.kazipot.si
MESTO ZGODOVINE – moderno mesto z zanimivo, tudi srednjeveško zgodovino.
»Titovo« mesto, ki ga je nekdanji jugoslovanski voditelj s ponosom razkazoval svetovno
znanim voditeljem. Obiščite ga tudi vi!


VELENJE – MESTO MLADIH

Mlado mesto z zanimivo zgodovino Velenje, največje mesto v Šaleški dolini je danes eno izmed gospodarsko najbolje razvitih industrijskih središč Slovenije. Največji zaslužek razvoja imajo Premogovnik Velenje, Gorenje ter številne druge gospodarske in negospodarske organizacije. Kljub temu, da se je bistven razvoj pričel z izkopavanjem premoga, je možno zaslediti tudi
nekaj arheoloških ostankov poselitve Šaleške doline. Najstarejši ostanki pričajo o naseljenosti regije v starejšem paleolitiku. V tem obdobju so v Mornovi zijalki pri Šoštanju in v jami Špehovki pri Hudi luknji izkopali ostanke naselbine prazgodovinskega človeka, v Bevčah pri Velenju pa tri prazgodovinske železne predmete; rimski nagrobnik v Velenju, rimske novčiče Valerija in Maksima Tračana v Šoštanju, ostanke rimskega zidu in rimske novčiče v Šmartnem ob Paki. Na osnovi omenjenih najdb in imen temelji domneva, da je bila nekje na mestu današnjega Velenja locirana rimska poštna postaja Upellae, ki je skupaj s Colatiom (Stari trg pri Slovenj
Gradcu) stala ob pomembni cestni povezavi med Celeo in Virunumom (Gosposvetsko polje). V srednjem veku se pričnejo pojavljati prvi pomembni pisni viri o gradovih, ki so v kasnejši zgodovini odigrali pomembno vlogo v Šaleški dolini. V tem obdobju je bilo zgrajenih preko 20 gradov in graščin, ki so dali dolini pomemben pečat. Nov vzpon je mesto doživelo v 16. stoletju, ko je postalo pomembno središče protestantskega življenja na Štajerskem.
V 18. stoletju se začne razvijati usnjarstvo. Od leta 1788 je imela vodilno vlogo v usnjarstvu družina Vošnjak iz Šoštanja. Velenjski premogovnik in šoštanjska usnjarna sta zaslužna za gradnjo železnice, ki je leta 1891 Velenje povezala s Celjem.

Razvoj premogovništva po drugi svetovni vojni omogoči izgradnjo termoelektrarne Šoštanj, sočasno z razvojem Gorenja pa se prične mesto močneje urbanizirati. V petdesetih letih 20. stoletja z izgradnjo novega Velenja in vzponom prej omenjenih gospodarskih subjektov se pojavi potreba po dodatni delovni sili. Prične se množično priseljevanje v naše mesto, nekaj tudi iz ostalih jugoslovanskih republik. Velenje pridobi mestni statut 20. 9. 1959 in s tem uradno postane najmlajše mesto v bivši Jugoslaviji.


ZNAMENITOSTI V VELENJU IN BLIŽNJI OKOLICI

Velenjski grad
Leži na strmi skalni kopi nad samim mestom. Danes je grad ena najlepše ohranjenih grajskih stavb na slovenskih tleh. Točen nastanek gradu še ni ugotovljen. V zgodovinskih virih pa se prvič omenja leta 1270. V muzeju na Velenjskem gradu je poleg občasnih, razstavljenih več stalnih muzejskih ter
galerijskih zbirk. Med temi bi izpostavili sledeče: Šaleška dolina med 10.in 17. stoletjem, zbirka ostankov mastadonta, zbirka afriške umetnosti Frančiška Foita, zbirka baročne umetnosti iz cerkve sv. Jurija v Škalah, galerija Lojzeta Perka, galerija slovenskega slikarstva XX. stoletja, rekonstrukcija stare trgovine in gostilne, zbirka Šaleška dolina 1941 – 1945,
Zbirka sodobne slovenske umetnosti Gorenje, razstava »Ko je Velenje postajalo mesto« … Muzej je odprt od torka do nedelje od 10. do 18. ure in po dogovoru. Skupine se morajo najaviti! Voden ogled traja 2 ure. Muzej Velenje na Velenjskem gradu najdete na naslovu: Ljubljanska cesta 54.
Več informacij lahko izveste na: www.muzej-velenje.si in na tel. številki: 03 898 26 30 ali če jim pišete na sledeči email naslov: info@muzej-velenje.si.

Muzej slovenskega premogovništva
Muzej premogovništva Slovenije spada med najbolj obiskane podzemne objekte v Sloveniji. Edinstven je po spustu z dvigalom v podzemni del muzeja, ki je v celoti opremljen  z zvočnimi in svetlobnimi efekti. Zato bo posebno doživetje tudi ko se boste globoko pod zemljo ustavili na rudarski malici. To boste poleg osnovne rudarske zaščitne opreme (čelada, delovna halja) prejeli pred vstopom v podzemni del muzeja. Obiskovalci lahko spoznajo zgodovino in sedanjost slovenskega premogovništva v slovenskem, angleškem, nemškem, italijanskem in hrvaškem jeziku. Podzemni del je dostopen tudi invalidom na vozičkih, kar je slovenska in evropska posebnost. V stalni razstavi v beli garderobi je obiskovalcem na voljo multimedijska zgodba o bivalni kulturi slovenskih rudarjev pred letom 1930 in klasična muzejska postavitev o razvoju slovenskega premogovništva na 78 panojih in 350 fotografijah, skicah in diagramih. Muzej je dobitnik številnih nagrad, med katerimi je najpomembnejša Posebna nagrada Evropskega muzejskega foruma za leto 2001. Z obiskom Muzeja slovenskega premogovništva boste spoznali pomen rudarskega pozdrava srečno!
Muzej najdete na naslovu:
Stari jašek – Koroška cesta, 3320 Velenje Podrobnejše informacije lahko dobite na njihovi spletni strani: http://muzej.rlv.si/si/ ali na telefonski številki 03 5870-997.

Kavčnikova domačija v Zavodnjah nad Šoštanjem, je edinstven primerek najjužnejše dimnice v evropskem alpskem prostoru in sodi v vrh kmečke arhitekture. Tukaj si lahko ogledate, kako so ljudje pred 400 leti v enem prostoru kuhali, jedli, živeli, spali…. Več informacij o tem objektu lahko dobite na telefonski številki: 03-589-51-40.

Vila Herberstein
Stoji na vzpetini, med Velenjskim in Šaleškim gradom. Zgrajena je bila okoli leta 1890, v historičnem slogu kot plemiška rezidenca. Ime je dobila po zadnjih plemiških lastnikih, ki so jo imeli v lasti do konca 2. svetovne vojne.
Danes je vila prenovljena v reprezentančni, poslovno-gostinski objekt s prenočišči. V njej si lahko ogledate tudi manjšo razstavo o zgodovini tega objekta.


KJE PREŽIVETI PROSTI ČAS?

Čeprav smo industrijsko mesto, pa je potrebno poudariti, da meščani lepo skrbimo za svoje okolje! To potrjuje tudi zlato priznanje ENTENTE FLORALE, ki smo ga prejeli kot najbolj urejeno evropsko industrijsko mesto leta 1999. Prej zapisano je lahko garancija, da boste v našem mestu, na prijeten način preživeli svoj prosti čas. Če želite le tega preživeti v naravi,
potem pojdite v okolico velenjskih jezer, oziroma na območje Turistično rekreacijskega centra Jezero (TRC). TRC ni najatraktivnejši tovrstni center samo na območju Šaleške doline, temveč postaja priljubljen tudi med ljudmi iz drugih regij. V tem centru lahko svoj prosti čas preživete na igriščih za odbojko, tenis, košarko, nogomet in mini golf… Lahko se odločite
tudi za jadraje, čolnarjenje ali potapljanje. Ob jezeru je tudi Bela (športna) dvorana, s fitnes studiem in igriščem za tenis. Zraven Bele dvorane se nahaja avtokamp, z vso k temu pripadajočo infrastrukturo. Na novo je odprta tudi plaža, ki omogoča sproščeno uživanje ob vodi. Jezeri, Škalsko ter Velenjsko, sta povezani z urejenimi potkami za sprehajalce. Medtem, ko je Velenjsko jezero namenjeno bolj vodnim aktivnostim, je Škalsko primerno za ribolov. Okoli jezer sta urejeni jahalna ter tekaška proga.
Več informacij o dogodkih ob jezerih lahko dobite na telefonski številki: 03 5866-600.
V kolikor se želite še dodatno sprostiti morate obiskati TERME TOPLŠICA!


ZABAVNO ŽIVLJENJE

Za zabavo je najbolje poskrbljeno v centru mesta, kjer se nahaja veliko lokalov. V večernih urah je najbolj živo v Venezii, Markizu, Ritmo Cafe, kavarni Nova in Lucifer ter Mozaik baru. Tisti, ki so željni polnočnih žurov pa se lahko odpravijo v diskoteko Max, ki se nahaja zraven severnega vhoda v Rdečo dvorano.

PRENOČITEV
Cenovno najugodnejša varianta prenočitve je v hostlu Velenje v bližini študentskega doma. Nahaja se pod Šaleškim gradom, ki zaradi svoje trikotne oblike, velja za edinstven primerek v Sloveniji.
Info: Hostel Velenje, Efenkova 61a, 3320 Velenje, tel: 0592-34-600 in 041 859-692.

RESTAVRACIJE Za lačne je poskrbljeno skoraj na vsakem koraku! Pri iskanju ustreznega lokala ne bodo imeli težav niti tisti z bolj ”plitkim” – študentskim žepom. Na voljo je več lokalov s fast food prehrano (npr. Mc Donald’s in Mladost), pa tudi drugih cenovno ugodnih restavracij. Glede slednje restavracije je potrebno omeniti, da je od vseh lokalov v našem mestu največkrat
odprta, tako po delovnih dneh, kot po odpiralnem času. Zatorej, če bodo vsi drugi lokali zaprti, Mc Donald’s verjetno ne bo! Za tiste, ki radi okušajo kulinarične posebnosti, predlagamo, da poskusijo rudarsko bržolo, ki jo najbolje pripravijo v restavraciji JEZERO ob Velenjskem jezeru. Za informacije in rezervacije v zvezi s to restavracijo je najprimernejša
sledeča telefonska številka: 03 5866-46.

DOGODKI IN PRIREDITVE SKOZI CELO LETO Poudarili bi, da smo mesto z mladostno energijo, ki obiskovalcu zagotavlja zanimive in pa prijetne dogodke! Torej, kdaj obiskati Velenje?
Vsak mesec se odvijajo številne prireditve, mnoge med njimi so postale že tradicionalne.

  • januar: vsako leto poteka Mednarodno odprto prvenstvo Slovenije v namiznem tenisu
  • maj: cvetlični sejem ter Dnevi mladih in kulture; na tej prireditvi se predstavijo uveljavljajoče glasbene skupine, mladi literati, plesalci, igralci…
  • julija: 3.7.- skok čez kožo, ob dnevu rudarjev. Prireditev se prične z jutranjimi budnicami, nadaljuje z dopoldansko parado po ulicah Velenja in zaključi s skokom čez kožo –
    dogodek na katerem sprejmejo mlade rudarje v ”rudarski stan”
  • julij: glasbeno zabavna prireditev Noč ob jezeru
  • avgust: Kunigunda (festival mladih kultur) in Citrarski festival, Graška gora poje in igra
  • septembra ne smemo pozabiti na teden otroškega veselja, Pikin festival, ki je naša največja prireditev (po trajanju ter številu obiskovalcev)
  • oktober: jadralna regata za prehodni pokal MO Velenje
  • december: Veseli december in Silvestrovanje na prostem

KAKO PRITI V VELENJE?

Najceneje boste v Velenje pripotovali z vlakom. Žal ob nedeljah vlak na relaciji Celje – Velenje ne vozi. Takrat vam ne preostane drugega, kot da to razdaljo premagate z rahlo dražjim avtobusnim prevozom. Če se odločite za prihod z avtomobilom, potem morate na avtocesti Ljubljana – Maribor
uporabiti izvoz Žalec. Od izvoza je nato še 15 minutna vožnja do Velenja. Prvi markantnejši objekt, ki ga ob prihodu v naše mesto ne boste mogli zgrešiti, je stavba imenovana Rdeča dvorana, ki stoji poleg Mercator centra. Razlog za to žal niso arhitekturne odlike, ampak močna rdeča barva pa kateri je stavba dobila ime. Stavba vam lahko služi kot dobra orientacijska točka, ob njej pa boste lahko tudi brezplačno parkirali svojega jeklenega
konjička. TIC (Turistično – informacijski center), kjer boste izvedeli vse potrebne informacije o mestu in bivanju v njem se nahaja blizu Rdeče dvorane v Vili Bianca. Na vašo željo vam na TIC-u organizirajo tudi turistično vodenje po Velenju in okolici. Možna je tudi celodnevna
(brezplačna) izposoja koles.

Info: Turistično-informacijski center Velenje, Vila Bianca, Stari trg 3, 3320 Velenje,
tel:03-8961-860 , e-pošta: tic@velenje.si
Več informacij o mestu in dogajanju v njem pa lahko najdete na spletni strani:
www.velenje.si in www.velenje-tourism.si
NASVIDENJE V VELENJU! Silvija Bašnec in Uroš Ivančič