NOVA SLOVENSKA PLANINSKA TRANSVERZALA SPP 2020(C20)

Povabiti vas želimo k EU projektu Nova pohodniška planinska pot Spp 2020 (C20):

in sicer k njegovi 2 fazi v okviru katere želimo pripraviti pot ob južni trasi od Ankarana

– Hodoša in na koncu do Maribora in Velenja.

IDEJA

Naša ideja je, da pot zajame:

Najsevernejšo točko (Budinci oz vrh nad njo)  blizu Murske sobote.

Najvzhodnejšo točko Pince ob Lendavi

Najjužnejšo točko, ki je v kraju Kot pri Damlju pri Vinici ter večino planinskih točk obstoječe razširjene Slovenske planinske poti.

PRVA FAZA PROJEKTA:

1.

Priprava predloga trase in preizkusno trasiranje, preverjanje nastanitvenih in drugih kapacitet, ki jih potrebujejo pohodniki (november in december), ki bi jih prehodili z lokalnimi vodniki in predstavniki lokalnih turističnih društev in organizacij.

2.

Oblikovanje končnega predloga poti z oblikovanje projektov, ki bodo omogočali trajnostni turistični razvoj vasi in manjših krajev ob poti – novi trasi. (december).

3.

Januar – priprava projekta na EU razpise (med LAS-ovski CLLD razpis), na dva nacionalna razpisa in na razpise lokalnih skupnosti, skozi katere bo potekala pot.

4.

Markiranje, in gps trasiranje, izdelava zemljevidov in zbirnih kartončkov ter dokončanje spletne strani z vsemi informacijami o trasi možnem dogajanju ob poti, prenočiščih in vsem drugem kar potrebuje pohodnik na takšnem pohodu…

5.

Preizkus trase s pohodniki različnih profilov (mladi, pohodniki – upokojenci, tujci – udeleženci EU razpisa za mlade). – glej EU projekt Mladi pripravljeni na vse – tudi na novo karanteno

6.

Evalvacija projekta in popravki zgoraj navedenih produktov.

7.

Promocija, trženje in otvoritev nove pohodniške poti.

Vaša pomoč, bi bila neprecenljiva in nujna vsaj v začetnih 2 fazah, ki sta predpogoj, da vaše kraje sploh vključimo na zemljevid poti.

IZHODIŠČA ZA POGOVORE

Vaš predlog poti od Goteniškega Snežnika – Jelenovega studenca

Vaš predlog poti od Kočevja dalje (glej tudi predlog trase IV.2) do Kota pri Damlju in tam do Gorjancev si želimo vaše pomoči in pomoči vaših prijateljev iz tistih krajev… naš predlog je krožna pot preko Sinjega vrha in nato po drugi poti proti severu oz Metliki…

Predloge prenočitvenih (restavracije, trgovine…) in drugih za pohodnike nujnih storitev po poti.

Predloge za razširjanje pohodniških poti (1-dnevni izlet, 3 in 7- dnevno bivanje in dogajanje ob posamezni točki) s koledarjem tradicionalnih dogodkov.

Seznam oseb, organizacij… (turističnih, lovskih društev, oseb na občinah, mladinskih centrov in mladinskih organizacij saj je projekt tudi njim namenjen..), ki bi nam pri projektu lahko in morale pomagati, vsaj v obliki storitev (turistično-informacijsko svetovanje) za katere so pridobila javna sredstva.

seznam vseh razpisov (tudi lokalnih in regionalnih) na katerih bi lahko skupaj kandirali. Za sedaj se je projektu pridružilo že 6 organizacij (4 planinska društva in dve pohodniški organizaciji) ter 2 Mestni občini in občina Ankaran.

Zaradi želje, da se uspemo prijaviti že na prve razpise v letu 2021 (do tja nas čaka pa še zelo veliko dela!) bi se z vami želeli čim prej osebno srečati, kar je za tako velik projekt zelo pomembno.

Z ostalimi partnerji na trasi smo se dogovorili, da takšna srečanja izvedemo na način kratkega delovnega zajtrka ali večerje, kateremu bi sledil pohod po možni trasi in ogled prej navedenih ključnih točk ob trasi…

Preden vas "potopimo" s preveč podatki predlagamo da:
z udeležbo boste pomagali ustvariti nekaj velikega in tudi odmevnega - Slovenski El-Camino. Ker ga potrebujemo, ker nam je na dlani a še ni povezan v Zgodbo. Po zaključku projekta bo možno po sklenjenih markiranih poteh obhoditi Slovenijo ob vseh njenih zunanjih mejah. Krožna pot (zato ime projekta in strani Slovenija360.si) pa ne bo povezala začetka in konca dveh Slovenskih pohodniških poti ampak bo omogočil povezovanje tudi na tri Evropske poti E6, E7 in E12! S povezanostjo, gibanjem, trajnostnim turizmom bomo omogočili ne samo lasten razvoj ampak tudi razvoj in nov zagon po letu (zato ime poti C20 - C-kot Corona) in 20 kot leto, ko smo se ustavili a še bolj pogumno stopili v lepšo prihodnost!