V tem zavihku boste našli pravo kombinacijo koristnih nasvetov in sproščujočih vsebin povezanih s planinstvom/pohodništvom.

Svetujemo vam, da planine ne obiskujete sami, ampak vedno, sploh če ste manj izkušeni, v družbi vodnikov PZS ali vsaj bolj izkušenih planincev. Da boste na obisk gora tudi dobro tehnično pripravljeni, boste na našem youtube kanalu našli kratke vloge z nasveti.

Da boste pripravljeni odšli v planine ali na drugo popotovanje, smo za vas pripravili vodnik s pohodniškimi nasveti.

klikni tukaj

S priročnikom PRVIČ SAMOSTOJNO NA POT želimo predstaviti potovanja v lastni režiji (brez asistence turistične agencije) oz. takšna, ki si jih samostojno organiziramo in na katerih potujemo brez za to plačanega vodiča. Pri tem bomo posvetili posebno pozornost podatkom in informacijam, ki so jih najpogosteje iskali tisti, ki so se prvič odpravljali na tovrstno potovanje. V priročniku boste tako našli odgovore na vprašanja, kot so: zakaj je potrebno načrtovati potovanje, kako se pripraviti na potovanje, katere destinacije so najprimernejše za prvo takšno potovanje, kako izračunati koliko denarja približno potrebujemo za določeno potovanje, kako naj ga zberem, kako naj prepričam starše, naj potujem sam ali v skupini, kakšno opremo potrebujem, kaj moram izvedeti o državi v katero potujem, kje in na kakšen način naj se zavarujem, s katerim prevoznim sredstvom potovati, kje prenočevati, kako se prehranjevati, kako na poti varčevati in kje lahko poiščem vse ostale potrebne informacije … Kot je razvidno že iz obsega priročnika, naš namen ni postreči z vsemi informacijami, ki jih boste potrebovali na poti, ampak predvsem s tistimi, ki vas bodo kar najenostavneje pripeljale do točke, ko boste dejansko začeli s prvim dnevom vašega potovanja. Kljub temu pa boste lahko z informacijami, ki jih vsebuje priročnik, lažje poiskali tudi vse ostale manjkajoče informacije (npr. napotili vas bomo na naslov, kjer lahko izveste več podrobnejših informacij o tem, kje lahko najdete prenočišče v nekem velikem mestu …). Zato smo vse pomembnejše naslove, naslove elektronske pošte, naslove spletnih strani, telefonske številke in druge podatke, ki so kakorkoli povezani s potovanjem, združili v podatkovniku, ki ga najdete na koncu vsakega poglavja tega priročnika. Postregli pa vam bomo tudi z nekaj drugimi informacijami (predvsem v obliki nasvetov), ki vam bodo pomagale čim prijetneje in s čim manj zapleti izvesti vašo začrtano pot. Kot boste lahko razbrali iz vsebine, želimo poudariti, da popotovanja niso tako nedosegljiva, kot se zdi na prvi pogled in da se lahko nanje ob dobri pripravi odpravijo vsi, tudi tisti, ki so doslej veljali za največje “zapečkarje”. Naš namen bo dosežen, če bomo z vsebino odgovorili na večino vprašanj tistih, ki se prvič odpravljajo na samostojno potovanje oz., če bomo morda še koga več prepričali v koristnost potovanj – odkrivanj sveta. Seveda pa bomo najbolj veseli, če vam bo naš priročnik v pomoč, ko se boste odpravljali na potovanje in če boste ocenili, da ste tudi s pomočjo tega priročnika potovanje izvedli prijetneje in z manj zapleti. Z željo, da sem vas pritegnil k razmišljanju KAM BOM ODPOTOVAL/A, vas lepo pozdravljam in hkrati želim čim več užitkov ob branju priročnika…

Uroš Ivančič