VPZS2021 nismo zagrizeni “izvajalci” BDSM praks, a vemo, da je bič odgovor na vse 🙂 Vsaj na veliko izpitnih vprašanj. Vodnike PZS iz generacije 2021 so nas povezali tudi vozli, še posebej bičev, tako v fizičnem smislu, kot v lepih spominih. Da ne bo pomote in da vam misli ne zaidejo iz glavne teme, 🙂 bomo raje opisali še kakšno našo interno foro ali anekdoto.

Izhodišče izpitne ture je pokopališče Poljčane. Pred začetkom vodniški kandidat vpraša inštruktorja:
Ali je izpit opravljen, ko človeka pripeljemo na vrh, ali ko ga pripeljemo na britof 🙂

No, zato so se inštruktorji odločili, da se izpitne ture končajo pri koči na Boču, saj se očitno bojijo, da bi zaradi neuspešne izpitne ture kdo res “končal” na britofu 🙂
Prirejeno po resnični zgodbi kandidata za VPZS, ki je to vprašal z resnim glasom in ajdovskim naglasom:)

Zakaj moraš v planinah obvezno konzerve takoj spraviti v pvc vrečko in v nahrbtnik? Poleg ekoloških razlogov tudi zato, da te miši na bivakiranju celo noč ne strašijo s tem, ko si skušajo odrto konzervo privleči v svojo shrambo. V našem primeru so si mladi vodniki strah ob neznanih zvokih preganjali z vzkliki: »Bemti miša.« Sredi noči pa so debatirali tudi o tem, ali tudi miša, ki krši nočni mir, ne smeš… Zgolj za pojasnilo, tudi lovec v Triglavskem narodnem parku ne sme ubiti ježa, zato smo se tudi mi na bivakiranju prilagodili zvokom in pravilom, ki veljajo v “dnevni sobi” gozdnih živali.

Zakaj polži na nočnih bivakiranjih med spanjem poližejo le (ne)najlepše planince? Glede tega obstajata dva odgovora. Enim pomagajo do lepšega izgleda, drugim pa, da ne bi bili preveč lepi. No, nekateri so svojo drago planinko poljubili kljub temu, da jo je pred tem polizal polž:)