Posebej smo ponosni, da je več kot polovico Pohorske trase prehodil naš neumorni pohodnik M., ki mu kljub njegovim petim letom in velikosti mnogi ne bi pripisali takšnih sposobnosti. Zdaj mu verjamemo, da bo morda nekoč res postal vojak, kot nam je večkrat povedal. Naša 7. letnica L. pa je v 4 dneh brez težav prehodila celotno traso po SPP1 od Maribora do Slovenj Gradca! Ko smo jo vprašali, če je kaj utrujena in če bo še šla kdaj na takšen pohod, je brez oklevanja odgovorila, da je bilo easy peasy (zelo lahko), a da bi se kak dan spočila in ko »pocarta« mladičke njene muce, bi šla z nami dalje 🙂

Seveda je prihajalo tudi do kriz. A takrat smo uporabili pravo motivacijsko sredstvo, dovolj potrpežljivosti in preusmerjanja pozornosti v otrokom všečne zgodbe. Že debata o naših pohodniških skupinah: polžkih, gepardih, sokolih selcev ter pogovori o pojedinah na koncu poti so našim družinam pomagale, da smo vsi prišli do cilja. In takrat je otrokom bila dovolj tudi pojedina v obliki preostale hrane iz nahrbtnika in drugič v obliki kepice sladoleda.

A kar velja poudariti: naši mladi zmorejo veliko več, kot mi mislimo, da fizično zmorejo. Pohodi z otroci in mladostniki trajajo res malce dlje, a v tem času, ko ti po poti zbirajo kamne, borovnice, maline, gozdne jagode, »barungle« (pohodne palice) … imate vi čas, da vdihnete gorski zrak, prevetrite svoje misli in si dovolite lasten reset ob zvokih vetrov v krošnjah, žuborenju premnogih potočkov in drugih zvokih narave. Ko ima človek danost, da za vsaj nekaj dni ni vezan na uro in ni prisiljen v stalno hitenje, hitreje občuti, da je resnično malce bližje osebni sreči.

In kar je najpomembneje: takrat svojim potomcem omogočite, da spoznavajo prvinskost narave, ki je ne more nadomestiti nobena druga materialna stvar in običajno mestno življenje!

A ni vedno tako! Če želite prej opisano doživeti, pohod po tej trasi opravite med tednom ali izven sezone. Takrat bo Pohorje res samo vaše tudi na prej omenjenih točkah!

Drugače pa lahko tudi v tem času, na Pohorju, najdete svoj travnik, potoček in razgledno točko saj je, poleg opisanega po trasi SPP1, na Pohorju res še zelo veliko drugih zelo zanimivih točk