Idrija je mesto, ki ga lahko raziskujete dan ali dva. Prav tako njegovo okolico. Mi smo v Idriji bili že večkrat zato so nas naši gostitelji, ko so ugotovili, da še nismo dovolj utrujeni zapeljali izven mesta, da bi nam prikazali, da se je v njihovih krajih dogajalo že dolgo nazaj… Pa ne govorimo o srednjem veku, ali keltskih naselbinah po hribovju nad Idrijo ampak o znameniti piščali z dvema luknjama, ki so jo našli v jami Divje Babe nad Idrijco. » Najnovejše datacije z metodo elektronske spinske resonance (ESR) postavljajo plast s piščaljo v čas med 60.000 in 50.000 let pr. n. št. Glede na starost je lahko piščal pripadala samo neandertalcu, saj v tem času v Evropi ni nobenih znakov o prisotnosti kromanjonca.« (vir: http://www.dedi.si/dediscina/278-koscena-piscal-iz-divjih-bab-i)

Ti kraji imajo kljub neravnemu terenu in nedostopnosti, resnično neko posebno energijo, da so bili poseljeni že tako dolgo nazaj. Kakšna je ta energija smo skušali izkusiti v kraju Šebrelje ob cerkvici Sveti Ivan, ki je zelo blizu omenjenega najdišča. Težko je razumeti zakaj bi ljudje brez določenega razloga 5 cerkvic razporedili v obliko enakostraničnega pentagrama, kot so razporejene na tem območju. Razlogi so lahko v t.i. božjih podpisih in energijskih točkah, kot govori sledeči vir: : https://www.divje-babe.si/znameniti-pentagram/  Mi vam bomo podali osebno izkušnjo nekoga, ki je na ta kraj prišel z nejevero in ko se je ležerno ulegel na klop na energetski točki a se je zelo kmalu kot sveže rojen teliček zvrnil z nje… Glede tega dopuščamo obe možnosti, ki jih omenja Iztok Mlakar v pesmi Credo: » An če sam bog se jez’n zdej prkaže v’n z oblakov,

an reče: “Ben, me vidiš zdej, ti, k ne vervaš neč?”

Bom reku: “Prej ko vervam to, kar vidim, bom glih en malčk počaku,

k zna bit, da n’coj sm res popil kak glaž preveč.«

http://www2.arnes.si/~tverbo/mlakar/3.03.credo.txt

A za zapisnik naj poudarimo, da je prej omenjeni »nevernik« spil kozarec lokalnega Idrijskega piva šele po tem ko se je zvrnil s klopi na energetski točki, prej je bil resnično ves dan samo na izvirski vodi 😊 Včasih prideš do točke, ko vseh stvari ne moreš razlagati izkustveno in z znanstvenimi dognanji. Včasih je stvari potrebno le začutit ali pa jih ne… In se prepustiti lepim trenutkom in energijam. Pa naj bo te na energetski točki, v prijetni družbi s prijatelji ali pa bo vaš vir nekaj čisto vam edinstvenega.